RólAM

Mottó:

„Ha valaki nem akarja érezni az érzéseit, akkor a testét fogja érezni. Ha nem akarom érezni azt, hogy mérges vagyok, akkor valamim fájni fog. Ha nem akarom érezni, hogy szomorú vagyok, ha nem akarok sírni, akkor beteg leszek. Rengeteg betegség s fájdalom azért keletkezik, mert nem akarjuk érezni az érzéseinket! Ha van egy pont a pszichénkben, ahol valami baj van, akkor megbolondulhatunk a testünkben vagy megbolondulhatunk a lelkünkben. Nagyon sokan inkább a testünkben bolondulunk meg, mint a lelkünkben. A mi társadalmunkban kevésbé szégyenítik meg az embereket, ha a testükkel van valami baj, mint akkor, ha a lelkükkel.”

(Feldmár András)

 

Fehér Ildikónak hívnak. 15 éve foglalkozom egyéni és csoportos konzultációval.

Elsődleges feladatomnak érzem a kábítószer prevenció szempontjából a fiatalok (15-25 éves korosztály) formálódó személyiségének alakítását. Megkülönböztetett figyelemmel az egészségvédő, betegség megelőző, egészségkárosító motívumok feltárására, ezek figyelembevételével az elmúlt évek során (1998-tól kezdődően) egyre nagyobb hangsúlyt fektetek a primer prevenciók ellátására, valamint a személyiségfejlesztésre, mint az egészséges életmód kialakításának egyik eszközére.

A serdülőkor közismerten sok konfliktussal terhelt időszak. Ennek oka nem egyszerűen az ekkor zajló biológiai-és ezzel párhuzamosan zajló pszichikai fejlődés- amely önmagában véve- akár „konfliktusmentesen is túlélhető életszakasz” (Anna Freund), hanem társadalmi okok is állnak a serdülőkori válságok hátterében, amelyet a fent felsorolt problémák megjelenését okozzák. Az egymásnak ellentmondó „társadalmi minták és értékek”, valamint ezek hiteltelen képviselése a terhelések krízishelyzeteket okozva, arra késztetik a serdülőt, hogy deviáns magatartásával tiltakozzon, illetve feszültségoldó szereket szedjen, vagy különböző „pótcselekvések” formájában csökkentse szorongását.

A problémák amivel hozzám fordulhatnak:

  • Kamaszkonzultáció
  • Addiktológiai konzultáció kamaszoknak
  • Család és párterápia
  • Egyéni életvezetési (Tailor - made) konzultáció

 

A módszer, amivel dolgozom komplex, holisztikus és egyénre szabott.

Az emberi természetről vallott nézetem:

Hangsúly az egyénen, az emberen van egy folyamatban, de mégis a rendszer részének tekintem. Hiszek abban, hogy az ember pozitív fejlődés- orientált a megfelelő körülmények esetén. Fontos a személy belső bölcsessége és az érzelmek megjelenése.

A konzultáns/coach szerepe a folyamatban:

Egyenrangú kapcsolat kialakítására törekszem, modellezek, felmérem a helyzetet, bátorítok, sőt esetleg házi feladatot is adok. Az” én – te” minőségét hangsúlyozom. A középpontban az ügyfél egyedülálló különlegessége áll. Hangsúly az elfogadáson, az empátián, konkrétságokon és az őszinteségen alakul.

Célok:

Középpontban az itt és most. Az önfelfedezés, nyitottság magunk és mások felé, önirányított és realista. Segítek az ügyfélnek a felelőségét, tudatosságát, szabadságát és lehetőségeit realizálni, elmozdulásban a külső vonatkoztatási alaptól. Az élmény azonnaliságán választások jegyében.

Módszerek:

Empátia, támogatás, hangsúly az erősségeken. Elfogadás, tisztázás, érzések visszatükröződése. Aktív és passzív meghallgatás, nyitott végű kérdések/kijelentések, összegzés. Bizonytalanságok tisztázása, konfrontáció, illusztráció és kristályosítás alkalmazása. Estenként dramatikus elemek alkalmazása.

Ha velem dolgozol / dolgozik, akkor:

 

•             teljes elfogadást, odafigyelést és megértést kap

•             gyorsan átlátom a helyzetet, a problémát

•             a megoldást Ön fogja kiválasztani, de átgondolt alternatívák közül

•             sokszor azt is meghallom, amit Ön nem mond ki, és ha fontos a megoldás érdekében szembesíteni fogom vele.

•             buldog fogással kezelem a problémát

•             teljes diszkréció

•             bátorítást és támogatást adok